Healthy Active Lifestyle Coach Evelyn

Volle granen kunnen het leven verlengen

Afbeelding---Vezels01

Voor een aantal duidelijke redenen kiezen sommige mensen er voor om niet langer granen te eten, en één van de meest voorkomende redenen is zeker wat we in het Engels celiac disease of glutenintolerantie noemen.

Wanneer je daar aan lijdt kan het inderdaad een afdoende reden zijn om geen granen meer te eten omdat je er teveel last van hebt. Maar voor wie geen last heeft van een glutenintolerantie of andere problemen die met het eten van granen te maken hebben, kan het weglaten ervan uit je eetpatroon een kostelijke aangelegenheid worden voor je gezondheid.

Dit is toch op zijn minst wat de resultaten van een recente studie naar voor brengen.

Deze studie, gepubliceerd in het vakblad JAMA Internal Medicine, kwam tot de vaststelling dat een dieet dat rijk is aan volle granen duidelijk het risico op vroegtijdig sterven kan helpen inperken. De resultaten van deze studie werden gepubliceerd in het tijdschrift van januari 2015.

Het eten van volle granen vermindert het risico op sterven met 9%

Wetenschappelijke onderzoekers analyseerden de resultaten van twee studies waarbij in totaal niet minder dan 110.000 deelnemers werden onderzocht. De gewoonten wat betreft eetpatroon werden onderzocht aan de hand van vragenlijsten in verband met de voeding, die de consumptie van volle granen zoals mais, tarwe, havermeel, rogge, gerst enrijst van de deelnemers aan de studie onderzochten.

Gespreid over een periode van niet minder dan 25 jaar waren die personen die de hoogste aantallen volle granen consumeerden 9% minder vatbaar voor vroegtijdig sterven tijdens de studie dan diegenen die het minste aantal volle granen tot zich namen.

Over het algemeen bekeken was de conclusie van de studie dat een dieet met veel volle granen in verband kon worden gebracht met een duidelijke verlaging van het risico op sterven ten gevolge van hartziekten.

Hoe kan je echte volle granen herkennen

We zijn vaak verkeerdelijk in de overtuiging dat een bepaalde voedingsbron bestaat uit volle granen wanneer dat eigenlijk niet echt het geval is. Slimme marketingjongens maken het dan ook bewust graag erg verwarrend voor de consument.

Wat zijn volle granen?

Wanneer je meer volle granen aan je dagelijks eetpatroon wil toevoegen, is het natuurlijk van groot belang dat je ze ook weet te herkennen. Dit brengt ons tot de vraag van alle vragen: wat zijn nu eigenlijk volle granen?

Het gaat om om voedingsstoffen die alle essentiële onderdelen van de granen bevatten net zoals in de natuur voorkomende voedingsstoffen van de volle graankorrel in zijn originele proporties.

Deze definitie betekent dat 100% van de originele korrel, waartoe ook alle zemelen, de kiem en het endosperm behoren, moeten aanwezig zijn om granen ook daadwerkelijk als volle granen te kunnen gaan definiëren.

Graag geven we je volgende praktische tips mee: kijk naar de etiketten van je voedingsstoffen en zoek hierbij naar volgende ingrediënten:

 • tarwe
 • bloem bestaande voor de volle 100% uit volle tarwe
 • volle granen farro (tarwe van vroeger)
 • bulgur (een tarweproduct dat vaak gebruikt wordt in schotels zoals tabouleh)
 • volle rogge
 • havermout (waaronder ook instant, volgens de oude manier geteelde varianten van havermout)
 • Maïs
 • vol maïsmeel
 • volle wilde rijst
 • bruine rijst
 • volkoren
 • gierst
 • tarwe
 • de scheutjes van volle granen

Wanneer je deze volle granen op de kop kunt tikken, zit je al een heel eind op de goede weg om aan je gezondheid te werken.

Het kan zijn dat een aantal van de granen die in deze lijst hierboven voorkomen nog niet bekend bij je zijn. Maar je bent nooit te oud om te leren, en je gezondheid zal alleen maar gebaat bij zijn. Probeer zeker eens een aantal van deze volle granen uit en wie weet doe je wel lekkere culinaire ontdekking.

Winkels met gezonde voeding hebben vaak ook een aantal alternatieven en opties in huis. Hou je ogen ervoor open en wees niet bang om te experimenteren.