Hoe kinderen stimuleren gevarieerd te eten

Hoe kinderen stimuleren gevarieerd te eten

“Ik lust dat niet!” Het is een zin die waarschijnlijk bijna elk gezin met kinderen wel eens heeft gehoord. Kinderen staan niet altijd te popelen om nieuwe smaken en ingrediënten te proberen. Maar geen zorgen, met een beetje creativiteit en geduld kun je jouw kleintjes op een eenvoudige manier stimuleren om een wereld van smaken te ontdekken en gevarieerd te eten. Laten we samen enkele handige tips verkennen.

1. Stel samen een boodschappenlijstje op
Een van de eerste stappen om kinderen te betrekken bij hun eetavontuur is samen een boodschappenlijstje maken. Ga zitten en bedenk hoe je een gezonde maaltijd op tafel kunt toveren. Welke ingrediënten heb je nodig? Waar kun je die ingrediënten kopen? Vergeet niet te controleren wat je al in huis hebt om verspilling te voorkomen.

Vervolgens is het tijd om eropuit te trekken! Kinderen vinden het geweldig om te helpen bij het winkelen. Ze kunnen producten benoemen en herkennen, en zelfs meehelpen bij het kiezen van voedingswaren. Het geeft hen een gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Onthoud wel dat jij als ouder uiteindelijk bepaalt wat er in de winkelwagen belandt.

2. Betrek kinderen bij het koken
Kinderen vinden het fantastisch als ze mogen meehelpen in de keuken. Dus waarom zou je ze niet betrekken bij het koken van de maaltijd? Laat ze groenten wassen en snijden (uiteraard onder toezicht). Kinderen zullen sneller bereid zijn om te proeven van wat ze zelf hebben voorbereid.

Begin met eenvoudige recepten om het leuk en haalbaar te houden. Als je kleine keukenhelden hebt, kunnen ze zelfs ingrediënten afwegen of zich uitleven met een garde. Zorg ervoor dat je alle benodigde ingrediënten hebt, samen met schattige kookmutsen, kleine schorten, geschikt kookgerei en een flinke dosis enthousiasme!

3. Wees creatief: het kinderoog wil ook wat
Wist je dat kinderen eerder geneigd zijn om nieuwe gerechten te proeven als ze er leuk uitzien? Probeer eens een bord zo te versieren dat het op een grappig gezichtje lijkt, of laat de kinderen hun eigen borden versieren. Gebruik kleurrijke ingrediënten en speel met vormen om zelfs de minder geliefde voedingsmiddelen op hun favorietenlijstje te krijgen.

4. Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen hebben hun ouders nodig om te leren wat gezond en ongezond is. Leg uit waarom groenten goed voor ze zijn en geef je kind een gevoel van keuze. Bied bijvoorbeeld twee verschillende groenten aan en laat ze kiezen. Laat zien dat gezonde voeding heerlijk is en geniet zichtbaar van al het lekkers op tafel. Op die manier wordt gezond eten vanzelfsprekend voor je kinderen.

Succes met het avontuur om je kinderen gevarieerd te laten eten! Met deze tips in je achterzak, kun je samen met je gezin nieuwe smaken ontdekken en genieten van heerlijke maaltijden. Eet smakelijk!

Wil je een persoonlijk advies hoe jij , met weinig tijd, toch een gezonde levensstijl kan hebben?  Boek dan een feel good analyse via deze link.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *