Gezonde rabarber tips Previous item 10 redenen om frisdranken... Next item Fit en Well helpt je zowel...

Gezonde rabarber tips

Wist je dat 21 juni het einde van het rabarber seizoen is? Indien niet dan is het nu de allerlaatste moment om ze nog in je tuin te oogsten. 21 juni is namelijk de langste dag van het jaar. Vanaf dan wordt de plant zuurder naarmate de zomer vordert en neemt de hoeveelheid oxaalzuur toe in de plant. Hoe later je dan nog oogst en hoe meer je er van zou eten, hoe schadelijker voor de gezondheid.


Oxaalzuur is een stof die zich bij inname bindt met calciumdeeltjes afkomstig uit bijvoorbeeld melkproducten. Dankzij de ontstane verbindingen is het lichaam dan niet meer in staat om voldoende kalk op te nemen, waardoor er een tekort ontstaat in onder andere onze botten.

Dus oogsten in de maand mei tot max 21 juni is perfect!

Groente of fruit?

Door de zure, fruitige smaak en het feit dat het vaak in desserts of andere zoete gerechten wordt verwerkt, denkt men vaak, ten onrechte, dat rabarber een fruitsoort is. Het is echter een groente!

De bladeren van de plant zijn giftig. Let daar mee op. Gebruik dus enkel de stengels in je gerechten.

Veel vitamines en mineralen

Rabarber bevat veel vitamines en mineralen zoals magnesium, kalium, wat calcium, vitamines B – C en K. Maar daarnaast is het ook een zeer goede bron van vezels.

Met 24% van de ADH is rabarber naast boerenkool een goede leverancier van vitamine K. Deze vitamine is goed voor de hersenen. Ook bevat rabarber een goede hoeveelheid vitamine C met 13% van de ADH.

Over calorieën hoef je je niet druk te maken. 100g rauwe rabarber bevat ongeveer 23KCAL. Let wel op als je het gaat gebruiken in gerechten en er suikers gaat aan toevoegen. Dan kan het oplopen en wordt je gerecht ongezonder.

Basis rabarbercompote

Een rabarbercompote is heel simpel en snel te maken. Dit kan je dan als basis gebruiken voor vele gerechten.

Wat heb je nodig?

Enkele stronken rabarber

Water

Een vanillestokje

Een zoete appel

Bereiding:

Maak de rabarber schoon. Als de rabarber heel vers is dan zijn er geen bittere stukken aan de rabarber, wanneer de rabarber iets ouder is schil dan de rabarber met bijvoorbeeld een dunschiller. Dit is heel belangrijk aan de onderkant. Je merkt dit snel, want de onderkant is iets harder, grover en taaier. Snijd sowieso de onder en de bovenkant van de stengels af en deze mogen weg.

Snij de rabarber in stukken van ongeveer een centimeter. Schil en snijd de zoete appel in stukken (de appel zal de zure smaak wat neutraliseren). Deze stukken mogen in een pan met een bodempje water. Laat dit rustig aan, aan de kook komen samen met het vanillestokje.

Laat dit ongeveer 25 minuten rustig koken totdat de rabarber pap is.

Vind je de compote toch nog te zuur? Voeg er dan een klein beetje stevia aan toe. Neem geen agave, tagatese,.. Waarom? Dat leg ik je binnenkort in een andere blog even uit :-).

Gebruik van de rabarbercompote

De compote kan je gebruiken in verschillende gerechten: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij het avondeten… Hier enkele mogelijkheden:


Ontbijt: Yoghurt met rabarber en granola

250ml soja yoghurt

100g rabarbercompote

30g granola

2 aardbeien

Schep afwisselend de yoghurt en de rabarbercompote in een schaaltje, zodat je laagjes krijgt. De granola is de bovenste laag. En werk af met 2 aardbeien (in stukken gesneden) als garnering


Ontbijt: het ideale ontbijt met rabarber en havermout

ideaal ontbijt met rabarber

200ml warm water

2 scheppen Pro20 Select Herbalife

1 schep Formula 1 Banaan voedingsshake Herbalife

40g rabarbercompote

20g havermout

Amandelschilfers

Blend het warme water met de Pro20 en de Formula 1 tot een smeuïge brij. Giet in een glas / kom. Schep daar bovenop de rabarbercompote. Strooi de havermout er over en werk af met amandelschilfers of eventueel nog wat rood fruit.

Dit is mijn ideaal ontbijt. Het bevat alle voedingstoffen die mijn lichaam nodig heeft en houdt mijn suikerspiegel onder controle.

Tussendoortje: Platte kaas met topping van rabarber en noten
150g platte kaas (natuur, zonder toegevoegde suikers)

40g rabarbercompote

20g gecrunchte notenmengeling


Avondeten: Kip met rabarber

150g kip

200g rabarber

100g aardappelen

Bak of grill de kip. Verwarm de rabarbercompote en kook de aardappelen gaar. Easy en kidsproof!

Smakelijk! Heb je zelf een lekker recept of tip? Laat het ons weten via [email protected].

Of wil je meer van dergelijke tips? Download dan zeker onze gratis feel good guide boordevol tips.

 

 

 

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *