Ik heb geen tijd voor een gezonde levensstijl

Ik heb geen tijd voor een gezonde levensstijl

Dit is een excuus dat ik heel vaak hoor.

Mocht je alles zelf maken (zoals je eigen groentetuin onderhouden, zelf je brood bakken,…), dan ben ik het met je eens.

Toch lukt het een heel aantal mensen om het wel te doen ook al hebben ze het druk. Hoe doen ze dat dan, vraag je? Vraag je liever af, waarom doen ze dat?

Gezonde voeding zorgt er voor dat je je beter voelt, dat je vertering beter is, dat je energieker en positiever bent. Doordat je vitaler bent, minder ziek, minder chronische klachten, kan je veel meer aan en doe je ook meer. Het is dus een vicieuze cirkel die je doorbreekt.

Maar wat we vaak willen als we voor een gezonde levensstijl gaan is ‘all the way’ gaan. We willen dat alles perfect is. En daarom hebben we schrik om er aan te beginnen. We hebben schrik om te falen omdat het perfect moet zijn.
Vandaar dat mijn eerste tip is:

1. Stel je doelen op
En wees zo specifiek mogelijk. ‘Ik wil graag 5 kilo afvallen’ is niet voldoende. Als je nu maar 1x per dag uit tijdsgebrek eet, zet er dan bij: ik ga min 3x per dag vanaf nu eten.
Zorg er voor dat je eerst je zwakke punten aanpakt.

2. Maak een lijstje met gezonde dingen die jij graag eet
Vaak associëren we een gezonde levensstijl met zaken die we niet graag eten of waarvan we denken dat die niet lekker zijn. Maak er dus iets positiefs van en maak een lijst met gezonde ingrediënten waar je wel dol op bent. Bijvoorbeeld een lekker stukje zalm, of wat hummus op een cracker,….

3.  Ban geen volledige voedingsgroepen
Nog een misopvatting die ik vaak hoor bij een gezonde levensstijl is dat koolhydraten moeten geschrapt worden of vetten. Nope, geen goed idee. Brood mag, aardappelen mag. Het is vooral de verhouding op je volledige dag dat belangrijk is.

4. Doe iets van beweging dat je echt leuk vindt
Nee je hoeft niet 2u per dag in de fitness te zitten om je resultaat te halen. 10min per dag kan ook al voldoende zijn. Doe bovendien ook iets wat je echt leuk vindt, want alleen dan kan je het volhouden.
En waarom kan het overdag tussendoor ergens niet? Of thuis? Of even wandelen met collega’s. Er is zoveel mogelijk! Maak het niet te moeilijk. Hou het vooral fun!

5. Kies eens voor diepvriesgroenten of wokgroenten
Heb je weinig tijd om te koken? Waarom kies je dan eens niet voor diepvriesgroenten of wokgroenten? Ja hoor dat kan perfect. Is niets mis mee, is handig, gezond en minder voorbereiding aan.

Wil je een persoonlijk advies hoe jij , met weinig tijd, toch een gezonde levensstijl kan hebben?  Boek dan een feel good analyse via deze link.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *