Impact van suiker op je lichaam

Impact van suiker op je lichaam

Dat we met z’n allen te veel suiker eten, is geweten. Op lange termijn heeft een teveel aan suiker kwalijke gevolgen voor de gezondheid. Maar wat gebeurt er met je lichaam als je een maand geen suiker eet? Life Hunters TV deed de test.

Sacha Harland at een maand lang geen toegevoegde suikers en raakte geen druppel alcohol aan. Makkelijk werd het niet, maar naarmate het experiment vorderde, voelde hij zich steeds energieker.

Voor en na zijn suikervrije maand werd Sacha’s fysieke en mentale gezondheid getest door een sportarts. De resultaten zijn verbluffend. Zijn:

  • gewicht daalde van 81,7kg naar 77,2kg
  • vetpercentage daalde van 15,5% naar 14,2%
  • bloeddruk daalde van 135/75 naar 125/75
  • cholesterol daalde van 4,6 naar 4

suiker en impact op je lichaam

Op het einde van het experiment geeft hij wel toe dat hij het niet zijn hele leven zou kunnen volhouden. En misschien is dat wel zo. Als je een redelijk sociaal leven hebt, wordt je heel vaak geconfronteerd met zoete voedingsmiddelen: huwelijken, babyborrels, recepties, verjaardagen, feestdagen,… We vinden het allemaal zo leuk om een dessertje te eten.

Hoe ‘neen’ zeggen tegen suiker?

Maar wat doen we er aan? Zelf moet ik toegeven dat ik het ook niet altijd kan weerstaan. De sociale druk is immers immens: “Waarom eet jij geen taartje”? “Ben je op dieet misschien”? Hoe vaak horen we dit niet? En neen ik ben niet op dieet, ik wil gewoon gezond zijn, energie hebben en mijn lichaamsgewicht onder controle houden.

Ik voel me meestal zo opgeblazen en futloos na een gezellig samenzijn met heel wat dessertjes. En eens je het verschil hebt ervaren dan kan je gemakkelijk de knop weer switchen. Je kan heel gemakkelijk zeggen: “nee nu hoeft het niet, geef mij maar gezonde voeding”.

Vroeger nam ik als ik honger had of ‘goesting’ had in iets om te eten altijd iets suikerrijk. Van het moment ik gestart ben met een ideaal ontbijt is dat volledig omgedraaid. Als ik honger heb, eet ik nu iets hartigs en iets dat uitgebalanceerd is. Dat helpt mijn suikerspiegel onder controle te houden en ik voel me beter in mijn vel!

Wil jij dit ook kunnen? Super! Je eerste stap is dan onze Feel Good Guide downloaden: een handige gids die je op het juiste spoor zet. Je tweede stap is onze inspiratie tips lezen. We wensen je alvast veel succes!

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *