10 redenen om frisdranken op te geven

10 redenen om frisdranken op te geven

Zin in een heerlijk verfrissende Coca-Cola, Fanta of Sprite? Misschien is dit juist het moment om die suikerrijke frisdranken voorgoed af te zweren. Wetenschappers waarschuwen opnieuw voor het drinken van suikerrijke frisdranken. Ze zouden wereldwijd elk jaar de dood van 184.000 volwassenen veroorzaken.

De onderzoekers namen het gebruik van frisdrank met suiker, fruit- en energiedrankjes, maar ook gezoete ijsthee en zelfgemaakte limonade onder de loep. Ze schatten dat diabetes zo’n 133.000 doden maakt, hart- en vaatziekten 45.000 en kanker 6.450. In totaal dus 184.000 doden of 504 per dag.

Het is niet de eerste keer dat frisdranken onder de loep worden genomen. Ze zitten vol suiker en chemische stoffen en hebben geen enkele voedingswaarde. Zelfs de light-versies kunnen schadelijke effecten hebben. We zetten alles nog eens op een rijtje:

1. Het verhoogt het risico op kanker

Heel wat studies hebben een link aangetoond tussen verschillende kankertypes en de consumptie van frisdranken. Vooral de chemicaliën die frisdranken hun frisse kleurtje geven zijn kankerverwekkend. Zo blijkt dat het drinken van slechts twee suikerrijke soft drinks per week de hoeveelheid insuline die de pancreas produceert verhoogt en het risico op het ontwikkelen van pancreaskanker verdubbelt. Een man die één frisdrankje drinkt per dag heeft dan weer 40 procent meer kans op het ontwikkelen van prostaatkanker.

2. Het verhoogt het risico op hartziektes

Amerikaanse wetenschappers ontdekten een sterke link tussen de consumptie van calorieën uit voedsel met veel toegevoegde suikers (zoals frisdranken) en cardiovasculaire ziektes. Drie blikjes frisdrank per dag kunnen het risico op een hartziekte verdriedubbelen.

3. Het kan tot diabetes leiden

Het is aangetoond dat suikerrijke dranken het aantal gevallen van diabetes type 2 doet toenemen. Een studie tussen 1990 en 2000 schatte dat de verhoogde inname van frisdrank bijdroeg aan 130.000 nieuwe gevallen van diabetes.

 

4. Het maakt ons agressiever

Uit een studie bij jongeren werd een link vastgesteld tussen frisdrank en geweld. Jongeren die slechts twee blikjes per week dronken gedroegen zich agressiever en zij die vijf of meer blikjes per week dronken, hadden in de voorbije maand ook minstens één keer alcohol gebruikt of een sigaret gerookt.

5. Het kan leiden tot vroeggeboorte bij zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen drinken beter geen frisdrank nadat uit een Deense studie bij 60.000 vrouwen bleek dat de vrouwen die kunstmatig gezoete soft drinks dronken, meer kans hadden om vroegtijdig te bevallen. Dat zou te maken hebben met de chemicaliën in de kunstmatige zoetstoffen die een invloed hebben op de baarmoeder.

6. Het kan de hersenen veranderen

Frisdranken hebben niet alleen een invloed op het lichaam, maar ook op het proteïnegehalte in de hersenen, wat tot hyperactiviteit kan leiden.

7. Het kan vroegtijdige veroudering veroorzaken

Fosfaten in frisdranken, maar ook in ander industrieel bewerkt voedsel, zou het verouderingsproces versnellen. Dat uit zich niet alleen in zichtbare tekenen, zoals rimpels, maar ook in gezondheidscomplicaties zoals chronische nierziektes en aderverkalking.

8. Het doet de pubertijd vroeger intreden

Een studie van de Harvard Medical School bij 5.583 meisjes tussen 9 en 14 jaar oud toonde aan dat meisjes die anderhalf blikje frisdrank per dag dronken, vroeger hun eerste maandstonden kregen. Dat betekende ook dat het risico op kanker stijgt.

9. We worden er dik van

In elk dieet zijn frisdranken het eerst wat uit het dagelijkse voedingspatroon geschrapt moet worden. Maar ook light en diet frisdranken zijn niet onschuldig. Light frisdranken doen onze taille bijna drie keer meer toenemen dan wanneer we helemaal geen frisdrank drinken, zo blijkt uit een studie.

10. Het verhoogt het risico op Alzheimer

Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat muizen die het equivalent van vijf blikjes frisdrank per dag kregen een slechter geheugen hadden dan andere muizen en twee keer zoveel afzetting in de hersenen die geassocieerd worden met de ziekte van Alzheimer.

Wil je een persoonlijk advies hoe je  minder frisdranken kan drinken?  Boek dan een feel good analyse via deze link.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *